1. We zijn nu meer dan twee maanden na de Corona-uitbraak, hoe zijn ze bij Dessel Sport, toch een stevige middenmotor in de eerste amateurreeks, hier mee omgegaan?

Wij hebben een beetje vanaf de zijlijn moeten staan kijken. Wij hadden zeer snel onze licentie voor 1ste amateur klaar en bevestigd door het harde werk van onze medewerkers, maar erg veel konden wij niet doen door de verplichte stopzetting van de competitie en trainingen. Ook de perikelen met de licenties van 1A en 1B schepte heel wat onzekerheid. Wij weten helemaal nog niet hoe onze reeks er volgend jaar gaat uitzien en in welke format we gaan spelen! Definitieve communicatie is dan ook onmogelijk.

Dus, ons voorbereiden om weer goed voor de dag te komen is niet eenvoudig.  

2. De competitie werd afgebroken na 24 speeldagen, jullie stonden achtste, en daar is het bij gebleven. Hadden jullie de competitie liever uitgespeeld?

Natuurlijk. Niet alleen hebben we vanaf januari een erg degelijk parcours afgelegd, we hadden ook nog erg mooie wedstrijden op de kalender staan. Als je weet dat wij steeds met een 200 tal eters in onze business club zitten, dan besef je dat wij financieel toch wel wat hebben moeten slikken.                      

Bovendien had het volledige team onder de nieuwe trainersstaf weer het volle vertrouwen, een top vijf plaats zat er misschien wel in …….

 

3. Hebben jullie mekaar in het bestuur nu nog kunnen zien sinds de uitbraak of verliepen alle contacten via videocall?

Fysieke meetings zijn er niet geweest, dat was natuurlijk niet mogelijk, maar ook wij hebben van de nood een deugd moeten maken en hebben heel wat af-getelefoneerd. Daarenboven werken wij vanuit de raad van bestuur met een aantal cellen (commercieel, sportief, financieel) en die cellen zijn natuurlijk wel steeds in contact gebleven met elkaar.

 

 

 

 

4. En hoe gaat dat dan? Zonder een pintje samen te drinken?

Wel inderdaad. In een familiale club als Dessel Sport wordt er heel wat gefeest, de sfeer hier is erg belangrijk voor ons als bestuur, maar ook mij hebben hier dus een stapje moeten terugzetten door deze Covid-situatie. Maar wij hopen wel dat we zeer snel terug in ons oude ritme kunnen komen en dat we gezellig samen een pintje kunnen drinken op onze mooie sportieve resultaten.

 

5. Hoe moeilijk is het eigenlijk om een ploeg voor volgend seizoen samen te stellen?

Onze sportieve cel heeft heel het vorige seizoen door verschillende spelers en ploegen gevolgd. Wij kunnen terugbuigen op een erg ervaren equipe en dus heel veel van het huiswerk was al erg vroeg gemaakt. Enkele belangrijke transfers zijn dan ook al afgerond. Natuurlijk zullen er nog wel een aantal spelers bijkomen als de reeksindelingen rond zijn. Dessel Sport is ook team dat graag een lokale verankering heeft, ook in de ploeg die op het veld staat. In ons basiselftal staan een zestal spelers die binnen een straal van 10 km rond het veld wonen en we hebben ook heel wat spelers die uit onze eigen jeugd komen.

 

6. Jullie staan bekend als een goed gerunde club. De lokale verankering is een belangrijk thema. Brengt Corona die in gevaar? 

Wij spelen al ruim 20 jaar op het hoogste amateur niveau en we zijn nu al jaren de toonaangevende en hoogst gerangschikte amateurclub uit heel de Kempen. Wij hopen natuurlijk dat de sponsors ons nu ook trouw blijven. Dessel Sport is meer dan enkel voetbal, wij zijn ook een sociaal gebeuren. Ik sprak al over een goed draaiende business club en een goed werkend jeugdbestuur. Ik hoop met heel mijn groen-wit hart dat we volgend seizoen nog meer sponsors mogen begroeten en dat mensen uit deze streek even fier zijn dat we als klein dorp toch maar fijne resultaten kunnen neerleggen op de grasmat en dan genieten onze trouwe sponsors daar ook van.

 

 

 

 

 

7. Want een licentie halen, daar hebben flink wat clubs moeite mee, maar dat was voor Dessel Sport geen enkel probleem?

Wij zijn alle jaren één van de eersten die de licentie behalen, daar mogen we gerust fier op zijn. Dit kan enkel door de inspanningen van alle medewerkers, binnen en buiten het bestuur. Wij zien ook met lede ogen de bedragen die de ronde doen bij spelers in hogere reeksen, maar ook in de lagere reeksen. Dessel zal nooit gekke dingen doen, maar wij gaan er wel prat op dat we de engagementen die we nemen, dat we die stipt uitvoeren. Dat is steeds ons motto geweest en dat betekent ook dat we geen zotte dingen doen. Natuurlijk kunnen wij ook beroep doen op heel wat vrijwilligers… kijk maar eens rond naar dit stadion. Alles gezet door supporters, sympathisanten. En niet enkel dit stadion, maar ook de jeugdaccomodatie: idem dito!

 

8. Dat is een keer wat anders. Hebben jullie zelf nog de ambitie om naar 1B te gaan, profvoetbal, met andere woorden, of zitten jullie goed in eerste amateur?

We moeten eerlijk zijn met onszelf: 1ste amateur is momenteel het hoogst haalbare voor ons. Laten ze 1A uitbreiden naar 18 of 20 profploegen en daarnaast een eerste klasse nationaal voetbal creëren, waarbij het grote kapitaal geweerd wordt, met een billijke bijdrage vanwege de voetbalbond of pro league en zonder  extravagante hoge eisen voor accommodaties. Dat zou ideaal zijn voor ons, maar 1B in zijn huidige vorm, daar moeten wij voor bedanken.

Ik vind ook dat men meer appreciatie en aandacht moet geven aan de kampioen van onze reeks. Tenslotte is de kampioen van onze reeks de Kampioen van België van de amateurs. Dit kan door meer positieve publiciteit en aandacht vanwege de pers en met een beperkte financiële beloning vanwege de KBVB.

 

 

9. Is het dan niet een beetje gek, dat ploegen als Lierse Kempenzonen, die slechts dertiende eindigden, maar wel een licentie voor 1B op zak hadden, zomaar die sprong hadden kunnen maken, of zie RWDM, die hadden maar 3 punten meer dan Dessel, en zij gaan naar 1B?

Inderdaad en dat is eigenlijk een sportieve aanfluiting. Nu, RWDM   is voor ons geen echt groot verlies. Indien Lierse zou stijgen, dat zou voor ons erg jammer zijn, want een wedstrijd tegen die traditieploeg is voor ons commercieel en sportief een voltreffer.

 

10. Dessel is dessel, beschrijf eens wat voor een club is Dessel Sport eigenlijk?

Dessel sport steunt op erg veel vrijwilligers. Ik heb al vernoemd dat we dit fantastische stadion hebben kunnen verwezenlijken door de tomeloze inzet van erg veel handen. Tijdens wedstrijden en doorheen de week wordt er hier constant gewerkt door een heel deel mensen om alles netjes te houden. 

En op Dessel Sport is altijd wel wat te beleven met veel ambiance na de wedstrijden. 

 

11. Ja, want er is die Business Corner,  die stilaan kan omgedoopt worden tot “Ambiance Corner “?

Inderdaad, tijdens de wedstrijd verwelkomen we hier steeds gemiddeld een 200-tal mensen voor een uitmuntend diner en vlak na de wedstrijd kunnen de mensen hier terecht om hun beentjes  uit te slaan op de dansvloer. De sponsors worden jaarlijks ook gratis uitgenodigd op 2 events (een echte sponsoravond voor de bord-sponsors en een all-in diner voor de seathouders). Als club vinden wij het belangrijk dat er een tweerichtings verkeer is van ons naar sponsors en van sponsors naar de club.

 

12. Mogen we weten op welk budget de club draait?

Wij draaien rond het miljoen euro en dat moet elk jaar ‘verdiend’ worden! Reken er ook mee dat onze jeugdwerking zeker 35% van dat budget inneemt.

 

13. Een andere belangrijke pijler van de club is de jeugdopleiding. Hoe staat het daar mee?

Wij mogen fier zijn op een gedreven jeugdbestuur. Er is een lokale samenwerking met ploegen uit de regio (Witgoor en Kasterlee).  En via het jeugdsportnet Kasterlee/Dessel/Retie is er een samenwerking met Club Brugge. De betere spelers van de omliggende dorpen komen naar Dessel Sport waar ze nauwlettend kunnen gevolgd worden door Club. 

We hebben ook steeds jongeren die vanuit onze jeugdwerking doorgroeien naar het eerste eftal. De beste voorbeelden hiervan zijn Wouter Vosters, Jari Breugelmans en Kurt Remen, die samen al meer dan 1000 wedstrijden voor ons eerste elftal hebben verzameld.

Heel recent hebben we met Robbe Goor en met Milan Troonbeeckx twee jeugdproducten die mochten proeven van het eerste elftal.

 

14. Is het dan jammer dat jullie iemand als Milan Troonbeeckx naar Lommel moeten laten gaan?

Zeker want we hadden een mooi traject klaar voor Milan. Het is vooral ook jammer voor Milan zelf want hij had in de bekwame handen van onze trainersstaf zeker nog noodzakelijke stappen kunnen zetten in de luwte. Nu zal hij, als hij al aan spelen toekomt, een heel ander parcours moeten volgen.

 

15. Wordt jeugd in de post-corona tijden nog belangrijker?

Wij zijn er als club inderdaad van overtuigd dat jeugd nu nog belangrijker zal worden voor clubs zoals de onze. 

 

16. Jullie zijn klaar, om met de trainingen te beginnen, van zodra het kan …?

Inderdaad. Wij hebben de spelers een programma meegegeven. We houden ook contact met hen telefonisch en via sociale media. En er is zelfs al een fysieke afspraak gemaakt (met inachtneming van de sociale distancing). De technische staf is volop bezig om trainingsschema’s op te stellen. 

 

17. Met al die licentietoestanden weten jullie ook niet hoe de reeks er uiteindelijk gaat uitzien?

Inderdaad en dat is natuurlijk jammer want we willen graag goed voorbereid aan het seizoen beginnen. 16 of 18 ploegen, met of zonder play off’s, drie of vier dalers, het is allemaal koffiedik kijken. 

 

18. Volgens de laatste aanwijzingen van de minister zouden jullie in juli wel in groep kunnen trainen, en vanaf 1 augustus wedstrijden mogen organiseren met maximum 2000 toeschouwers, dus …?

We hopen vooral dat we geen wedstrijden zonder publiek moeten spelen want dat is voor ploegen zoals Dessel Sport helemaal dodelijk! We hebben al een aantal belangrijke events die normaal geld in het laadje brengen, moeten schrappen door deze situatie, waardoor we extra voorzichtig moeten zijn met ons budget.

En dan hopen we ook dat er in onze business corner ook al mag gegeten worden en een pintje mag gedronken worden in de supportersclubs.

Het is natuurlijk ook zo dat spelen voor 2000 toeschouwers een hele andere dimensie heeft als je in het stadion van Antwerp mag voetballen tegenover in ons eigen Armand Melis stadion.

 

19. Dan kunnen jullie misschien ook stilaan denken om weer eetfestijnen of iets dergelijks te organiseren?

We zullen ons aanpassen aan de verplichte corona-maatregelingen die men ons gaat opleggen als de competitie herstart. Gelukkig hebben we nogal wat mogelijkheden met en in ons stadion. We hebben met het bestuur al een aantal plannen besproken om ervoor te zorgen dat we op een veilige manier één en ander kunnen organiseren. Wij zijn er klaar voor!

 

20. En anders vindt een kempenaar wel altijd een oplossing om de sfeer in de club optimaal te houden?

Natuurlijk!

 

 

Eric Verlinden

Voorzitter Beheerraad KFC Dessel Sport