Mike Smet breekt de ban tegen tien man

Voor de wedstrijd tegen Virton werd Ratko Vansimpsen gehuldigd voor zijn 100ste optreden in het shirt van groen-wit. Hij is intussen aan zijn vierde seizoen bezig en speelde zijn allereerste match in augustus 2012 in de beker. 

Gelukkig kreeg dit feestelijke moment zijn bekroning na 90 minuten met een hard bevochten overwinning. We zeggen ‘gelukkig’, omdat het er lang naar uitzag dat het superdefensieve Virton zou wegkomen met een onterecht punt. Maar in de slotfase kreeg Dessel uiteindelijk loon naar werken met de beslissende treffer.

Virton 6 2
Virton 28 2

Na de hervatting speelde de Luxemburgse doelman zich opnieuw in de kijker met een schitterende redding bij een schot van Tilburgs vanop zowat 25 meter. Hij haalde de bal uit de bovenhoek en weerde in hoekschop. Het volledige spel situeerde zich nu op de helft van de bezoekers die twee verdedigende linies optrokken. Kort na het uur trapte Smet een vrije trap voorlangs en kopte Janssens op de bovenkant van de deklat na voorbereidend werk van Njengo. De verlossing kwam er pas in de 85ste minuut. Smet stuurde een vrijschop haarfijn naar het rechterhoekje van het doel, terwijl keeper Dupire een stapje naar de linkerkant zette. In de slotminuut probeerde invaller Yagan het met een verre lob die net naast ging. Eindstand dus 1-0 na een partij waarin Dessel zowat 90 % balbezit had! Ook al bleef het opletten voor de snelle uitbraken van de Luxemburgers, toch was de Desselse zege niet meer dan logisch en oververdiend. Scheidsrechter Claes zag zich nog verplicht trainer Defays naar de tribune te sturen, evenals zijn assistenten die alle beheersing verloren en hun gifpijlen richtten op de wedstrijdleiding. Het resultaat was nochtans volkomen gerechtvaardigd.

De bezoekers creëerden welgeteld één keer gevaar, en wel in de allereerste minuut, toen Prudhomme voorlangs schoot. Na een kwartier moesten de discipelen van trainer Defays met zijn tienen verder na een elleboogstoot van Muratovic aan Smet. Rond het halfuur slaagde Dessel erin Virton danig onder druk te zetten. Eerst kopte de uit blessure teruggekeerde Vosters, die de onbeschikbare Ofori verving, in de handen van de doelman op aangeven van Janssens. Wat later stuurde Smet een vrije trap naar het hoekje, maar doelman Dupire kon net bij de bal om hem in hoekschop te werken. Lenaerts kopte over na een vrijschop van Smet en Breugelmans besloot de beste kans in het zijnet. Ruststand: 0-0.

Virton 30 2
Virton 34 2

Mike Smet was uiteraard bijzonder blij met zijn winning goal én de zege. “Ik had op training goed geluisterd naar onze keeperstrainer en daarom trapte ik de vrijschop op die manier”, lachte hij. “Ik zag een opening en deponeerde de bal juist in het hoekje. Ik zei vooraf nog tegen mijn vriendin dat ik het gevoel had dat ik zou scoren. Het is fantastisch dat dat ook lukte. Tegen tien man spelen is niet altijd een cadeau. Dat werd in dit duel wel bewezen. Maar we bleven in onszelf geloven en bleven geduldig. We gaven geen kans weg tegen een ploeg die op haar eigen backlijn bivakkeerde. Het is prettig, als je op een stilstaande fase kunt scoren, zeker als het combinatiespel wat stroever verloopt. De rode kaart? Ik kreeg een elleboogstoot op mijn lip. De uitsluiting van mijn tegenspeler was dan ook terecht. We halen nu twaalf op twaalf, maar we blijven de situatie match per match bekijken en blijven rustig. We willen in eigen huis altijd de drie punten halen en zo onze sterke thuisreputatie bevestigen. Nu werken we gedecideerd naar de derby in Geel toe.”

RuNu