Sinds de voorbije week is Mathieu Mertens de nieuwe trainer van Dessel Sport. Hij volgt er Patrick Witters op die een mooi palmares kan voorleggen, maar de motor dit seizoen maar moeilijk op toerental kreeg. Wie is Mathieu Mertens en hoe ziet hij de nabije toekomst van groenwit? We hadden een fijn en interessant gesprek met hem, waarvan hier de weergave.

“In mijn actieve carrière was ik doelman”, vertelt hij. “Ik speelde een jaar of acht in tweede klasse bij Patro en werd dan full prof: twee jaar bij Germinal Ekeren en één seizoen bij Verbroedering Geel. Door een hernia eindigde mijn proftijd en daarna speelde ik nog tot mijn 39stein lagere reeksen. Ik werd speler-trainer bij mijn moederclub Cobox 76, waarmee ik promoveerde. Dat was het begin van mijn trainerscarrière. Die is nu zowat tien jaar bezig. In nationale had ik Overpelt, Bilzen-Waltwilder en Leopoldsburg onder mijn hoede. In de loop van vorig seizoen, na acht wedstrijden, nam ik Park Houthalen over. De eersteprovincialer uit mijn buurt zat in een uitzichtloze situatie na een nul op dertig, maar het tij keerde en we deden tot de eindronde mee voor de titel. Ik ben er het huidige seizoen begonnen en we stonden op de eerste plaats, maar dan ben ik door een meningsverschil gestopt.”

“Ik begin niet van nul”

“Nu kwam Dessel op mijn weg. Ik had de ploeg vorig seizoen twee keer zien spelen en in de huidige competitie zag ik ze aan het werk tegen Deinze. Ik constateerde dat het helemaal geen dooie ploeg was en die indruk werd zeker bevestigd op mijn eerste training vorige donderdag. Ik begrijp dat er iets moest gebeuren en daarom besliste het bestuur tot een trainerswissel. Ik kan heel wat adelbrieven voorleggen, want nam al heel wat ploegen over die zich in een uitzichtloze situatie bevonden. Ik meen dat ik de juiste man op de juiste plaats kan zijn en bewees in het verleden dat ik een dergelijke taak tot een goed einde kan brengen. Door kleine dingen aan te passen hoop ik dat de vlam weer in de pan slaat en dat het vertrouwen terugkeert. Ik ga proberen weer lijn in het spel te krijgen met de jongens over wie ik beschik. De eerstvolgende wedstrijd is niet gemakkelijk, dat besef ik, maar in Virton verwacht niemand iets en daarom kunnen we er zonder stress en onbevangen aan beginnen. Het is mijn streefdoel onze drie resterende thuiswedstrijden te winnen en buitenshuis hier en daar wat punten te sprokkelen. Ik weet dat er maar zeven wedstrijden overblijven, maar ik begin niet van nul en wil onmiddellijk proberen mijn ding te doen. Ik doe zeker geen afbreuk aan het werk van mijn voorganger die een schitterend parcours aflegde. Deze wissel is sneu voor hem, maar dat is nu eenmaal het leven van een trainer. Volgend seizoen? Ik wil eerst proberen deze opdracht tot een goed einde te brengen, voordat we daarover verder praten. Dat thema is momenteel nog niet aan de orde.”