Dembeleploeg

Onze gastheer voor het 19de duel van't seizoen is promovendus Berchem Sport. Zondag (!) om 1500 Hr (!) opent het de deuren van hun legendarische stadion om groenwit partij te geven. In een notendop de geelzwarte traditieclub met stamnummer 28 voorstellen, doet de geschiedenis onrecht aan maar noo(t)d breekt wet. 

 

 

 

 

Mousa Dembélé zit op de voorste rij, derde van rechts.

Het kost geen moeite om een imposant rijtje van bekende namen uit de Belgische voetbalhistorie op te lijsten die kleur gaven aan geelzwart. Je overgrootvader kent waarschijnlijk nog de broertjes De Hert (Albert was topschutter 1ste klasse in 1951) en Rik Coppens (allereerste winnaar van de gouden schoen). Je grootvader zag hoe het Berchemprodukt Ludo “Boem” Coeck de Rode Duivels op het WK '82 in Spanje met een verschroeiende uithaal van zijn linker voorbij El Salvador knalde. Pa zag dan weer hoe de “kleine Generaal” Dick Advocaat (o.a. 3x Nederlands en 1x Belgisch bondscoach) “de tofste ploeg van't Stad” als speler uit de tweede klasse trachtte te hijsen. En onze jongste gasten kennen zeker Moussa Dembélé (Red Devil / Tottenham Hotspurs) die op't Rooi de jeugdopleiding doorliep.

Vanmorgen las ik echter “God woont in Berchem” en “God heeft Berchem verlaten”!!! Die krantenkoppen verwijzen enerzijds naar de op Canvas lopende documentaire, die fotograaf Dimitri van Zeebroeck in het Antwerpse district draaide, en anderzijds naar de teloorgaande spirituele voetbal-bezieling bij de plaatselijke club. Hmmm...wat zit daar allemaal achter???

Het valt niet meer te ontkennen dat door de recente nederlaag bij rechtstreekse concurrent Chatelet, Berchem Sport steeds in nauwere schoentjes staat. 

Een resem moeilijke aanpassingen aan het huidige eerste amateur niveau zorgt ervoor dat de ploeg in de gevarenzone zit. Lees: momenteel staat het op een 15de stek in de rangschikking, dus een rechtstreekse degradatieplaats en tevens een serieuze kloof met de veilige middenmoot. Verschillende oefenmeesters (Jonas De Roeck – Geert Emmerechts – Kevin Van Haesendonck) hebben dit seizoen al aan het roer gestaan. De door ASV Geel aan de kant gezette Nicky Hayen mag nu proberen om voor “de Leeuwen van't Stad” het behoud te verzekeren in de hoogste “amateurs-kooi”. Hij windt er geen doekjes meer om ! Die spreekt klare taal voor iedereen: te weinig agressiviteit, maturiteit en motivatie en te veel gelatenheid, individueel gepingel en wisselvalligheid in de ploeg. Spiegeltje spiegeltje aan de wand wat is daar aan de hand? Een ploeg die een gelijkspel kan afdwingen tegen Lommel, Deinze en Heist maar zich vergaloppeert bij Dender, Patro en Chatelet. Het roept inderdaad vraagtekens op. ???

Wat wel als een paal boven water staat (geen ??? nodig) is dat er in deze reeks voor elk (doel)punt keihard geknokt moet worden. Meestal helder scherp en verbeten, zonder te veel momenten van concentratieverlies. En zelden met overbluffende scores tot gevolg. Ons rendez-vous met de “Ooster”buren vorige week toonde met verve aan hoe diep de jongens moeten gaan om een nipte maar billijke driepunter binnen te rijven. Prima harkwerk van onze groene gasten! De basiself balden 90 minuten lang hun vuist en uit de breedte van onze kern (onze luxe-bank) haalde coach Witters een wissel boven die aan de basis lag van een kleine uppercut. Technisch KO. (ook in Oudenaarde deden de wissels het spelverloop kantelen ten voordele van ons team.) Kan je daar eigenlijk een soort van “Patrick”patent op aanvragen??? Ken wel wat coaches die geïnteresseerd zullen zijn!

Klassement

En nog meer positief nieuws. Ook onze sportieve cel slaat een rechtse directe op de wintertransfermarkt. Ze overtuigden de jonge Kristiaan Haagen ervan voortaan te pendelen naar Dessel in plaats van Geel. Veel verschil in afstand is dat niet, zeker niet als je van Kasterlee komt. Kristiaan doorliep de jeugd bij Westerlo, KV en Anderlecht en speelde ondanks zijn 22 lentes toch al een zestigtal matchen op hoog niveau (1ste amateur 43 stuks bij ASV en 17 x in de Nederlandse Jupiler League voor Dordrecht en Venlo).

DESA

 

Zondag zal Smet nog niet speelklaar geraken, hij zal nog een weekje rust nemen en hopelijk daarna weer terug aanhaken. Verboven is ook nog niet fit. Aanwinst Haagen is al direct speelgerechtigd al zal naar alle verwachting meteen in de kern opgenomen worden.

Morgen wordt er nog een keer getraind en daarna zal de definitieve kern gekozen worden. Voorlopig zijn het de volgende spelers die zondag mee zullen gaan: Kustermans - Arrazola - Lenaerts - Haagen - Remen - Vosters - Breugelmans - Tilburgs - Janssens - Baeten - Vansimpsen - Yagan - Gerits - Njengo - Ofori - Peers - Jutten