Vrijdagavond, voor de verandering, 24 November om 2000Hr kunnen FCV Dender en KFC Dessel Sport het Van Roystadion in lichterlaaie zetten. Je mag het gerust een opportuniteit noemen voor groenwit om zich in een soort van “pole-position” te manoeuvreren vanwaaruit men een lekkere portie spannende nervositeit en prestatiedruk kan leggen bij de andere “zolder” – titularissen. Maar andersom is ook waar: als je dan steken laat vallen, gaan de anderen hun kans schoon zien om een mentaal tikje uit te delen.

Denderleeuw Florent Beeckman Stadion (03)

Nadat één derde van de reguliere competitie verstreken is, mag duidelijk gesteld worden dat voorlopig nog alles kan in onze reeks. Hoogtes en laagtes zitten vaak in hetzelfde allerkleinste hoekje. En wisselen zeer snel van kant. Iedereen kan winnen van iedereen! Op voetbaltechnisch en fysiek vlak staan de spelers in deze superliga stuk voor stuk biezonder scherp. Heel af en toe kan het individuele talent en/of het vormpeil van de dag een clash nipt beslissen. Maar wie op lange termijn als groep mentaal en taktisch het sterkst in zijn schoenen staat, maakt het meeste kans om de primus van de klas te worden.

Dsc 7511 20170506151929775

Kortom het zal ook deze week niet evident zijn om punten te pakken. Willen de pezeriken mentaal groeien dan moeten ze onbevreesd komaf maken met de idee-fixe dat het op verplaatsing niet zo lukt. Focus leggen op wat essentieel is ( de goede pas – perfecte aanname – ritmisch samenspel ) dat garandeert altijd resultaat. Automatisch ga je dan ook minder oog hebben voor de uitwendige randfactoren ( welk veld – opgeklopte emotie via media en supportersgewoel – structuur van de dag ) die je afleiden van de core-business: “ FUN and FOOT ”

FCV Dender worstelde dit seizoen al met een flinke portie “ blessureleed – inefficiëntie in afwerking – arbitraire contestatie – kaartenlast...waardoor het echt onder zijn waarde gekwoteerd staat. Chris Janssens, die het roer heeft overgenomen van Dender “boegbeeld”- “Jiepie” Vandevelde, moet dringend een resultaat boeken. Enkel zo zal de onrust rond zijn aanstelling en de ploeg weer wat luwen. Het is spijtig te zien dat in het hedendaags voetbal coaches geen realistische kansen, geen doorgedreven support noch krediet krijgen om op termijn iets neer te zetten?

 

Aan de mentale weerbaarheid van de Oost-Vlaamse kern zal het niet liggen dat Dender in mindere papieren zit. In de laatste 2 duels ( tegen Geel en Heist ) bleven ze tot de allerlaatste blessureminuut bikkelen. Alleen scoren bleek zo moeilijk. En dat is dikwijls slechts een kwestie van millimeters en milliseconden! Of wat geluk? Dat hebben wij toch ook al mogen ervaren.

Waar wij vrijdag zeker voor bedacht moeten zijn is het kort – middenveldsvoetbal van de Denderleeuwenaars: in principe een 5-mans sterke ( Tarfi – Sterckx – Boogaerts – Pé – Figys/Ndoumbou, ….) compact, fluks en technisch verfijnde middenlinie. Het is de basis voor hun snelle omschakelingsmomenten langs de flanken en de pijnlijke prikken centraal via een nooit twijfelende “schorpioen” Cocchièri. Spits M'barki kreeg rood in Heist ( maar het moet nog voor de “tafel” komen ) en is er misschien niet bij? Of Wouter Hias en/ of de boomlange Senegalese targetman Andel Sarr speelklaar raken? Of zou Janssens verrassen en rekenen op fris jong aanvalsgeweld Timothee Mba (USG – U21) Anderlecht? Vrijdag weten we het!

De selectie die coach Patrick Witters meeneemt volgt na de laatste trainingsdag voor het duel. Kevin Janssens zal waken over het team van aan de kant ( geschorst / 3x Geel ). Als iedereen een beetje van zijn grinta en vista meeneemt, ronden we ook deze kaap.

Voor vanavond komen Gerits en Tilburgs terug in de kern na hun schorsing, zij worden zoals eerder gezegd dus afgelost door Janssens, die vorig weekend zijn derde gele kaart pakte. Jutten traint voorzichtig met de groep mee, maar is nog niet klaar om te spelen. Trainer Patrick Witters zal dus kiezen uit de volgende spelers: Kustermans - Arrazola - Smet - Lenaerts - Remen - Ofori - Vosters - Tilburgs - Gerits - Breugelmans - Yagan - Vansimpsen - Verboven - Baeten - Verheyen - Njengo - Rosario - Efekia.