Dender Eh

Meer dan hoog tijd om onze volgende tegenstander FCV Dender EH eens grondig door te lichten. Eind November in't Van Roystadion mocht Ratko Vansimpsen zijn 5de seizoenstreffer binnenprikken nadat Jari Breugelmans er vandoor ging met een te korte terugspeelbal en panklaar voorlegde. En dat volstond voor de 0 -1 winst. Maar meer nog, groenwit bewees dat het buitenshuis perfect in staat is om gedreven en zakelijk voetbal met mekaar te verzoenen. Veel inzet en weinig franjes, bovendien goed voor 3 dikke punten.

Er is heel wat veranderd bij de Oost-Vlaamse club. Vaste waardes Hias, Aalhoul en Sarr kwamen wat later terug uit blessure. De echte “déclic” volgde echter pas net voor kerst: na de ruime 1 – 3 derby-zege in “de match van't jaar” tegen hun aartsrivaal. Coach Chris Janssens en zijn mannen werden als ware helden in de warme supportersharten gesloten. En dat doet wat met een mens. Er ging meteen ook een grote natte spons over alle kritiek en het vertrouwen groeide. Ja den derby dat leeft in de Dender-streek. 7200 man passeerden aan den inkom (4000 in Aalst – 3200 in Dender ondanks een oproep tot boycot).

Sindsdien zoekt FCV fervent naar de nodige punten om die aansluiting te krijgen met de veilige middenmoot. Ja, in voetbal krijg je niet altijd wat je verdient – loon naar werken is er geen garantie – er komt zoveel meer bij kijken. In 2018 bleef Dender tot nog toe ongeslagen. Er volgden 3 Draw-matchen, tegen Geel – Chatêlet – Aalst, waarin het verbeterde voetbal dus ook nog niet direct het grote puntengewin meebracht. (Maar het zouden wel eens gouden puntjes kunnen zijn – dat zien we wel als we aan de meet zijn – op't einde van den rit)

De 7e keer dit seizoen dat Dender de punten moest delen, was vorige week tegen ...ja alweer de “Aalst”rivaal. De laatste bal, in de laatste minuut van de “wel zeer ruime” blessuretijd verdween tussen Mehdi Tarfi en de paal in de kooi van Dender-keeper Gies. Nen opdoffer! Puntje per puntje wegkruipen van de barrageplaats? “Dat zal wel niet het plan zijn. T' Kan al es tegen zitten.”

Ook de winterkoopjes, Azzedine Zaidi ( ASV Geel) en Ernest Webnje N'For ( o.a. Kortrijk – Gent – Zulte) debuteerden “meer dan uitstekend” voor hun nieuwe club vorige week. Beiden zijn binnengehaald met een duidelijk doel voor ogen: scoren! De immergoedlachse, slimme en ervaren Kameroenees heeft ook een extra taakje meegekregen. Van hem wordt ook leiderschap verwacht (coaching & sturing op't veld – fungeren als verlengstuk van de trainer). Er wordt ook weer harder geknokt op training. Dat is zo als er volk terugkeert of bijkomt. Strijden voor een basisplaats! Dat scherpt een groep zeker aan.

Kortom der gaan wat ander namen (zeg maar gerust bijna een halve ploeg) op't veld staan zaterdag voor FCV. Een aantal “kapstokspelers” (mannen die zich in blok overeind blijven in alle omstandigheden) staan er wel weer: Ik denk daarbij aan Nicaise, Caignau, Tarfi en Cochiere en de 2 misschien wel belangrijkste bouwstenen van het Denders concept: Hannes Meeus en Jonas Bogaerts. Coach Janssens van FCV speelde zelf ook zijn “meest memorabele troef” uit wat later in't seizoen van zijn voetbalcarrière: Op 37-jarige leeftijd maakte die zijn Europees debuut tegen Locomotiv (een soort Russische Dender) Moskou. lees, da's ne doorbijter – ne harde werker – ene met ne langen adem. Allee, we zijn gewaarschuwd, we zullen dubbel en dik aan de bak moeten.

Of er bij ons wat gaat veranderen qua opstelling of qua tactische richtlijnen na onze de opdoffer van vorige week??? Dat weet ik niet. En ask het wist, ik zou het niet aan de “grote klok” hangen. Wat ik wel weet is dat we ons met ons allen nog eens als een blok achter ons ploeg moeten zetten. Aan 3200 of 4000 man (en vrouw) geraken da zal wel nie lukken in ons AMS. Of hebben jullie al plannetjes opgezet met de supporters die ik nie zien hangen hem aan den groeete...aan alle slapende supporters: hey, de winterslaap is voorbij, het is tijd om jullie nog es te laten horen en zien. Hey, Tot zaterdag. 1930Hr oep de grote klok van ons scorebord.

DESA