Voorbeschouwing : KSV Oudenaarde – KFC Dessel Sport
Za 13 Jan 1930 Hr

 

Haal die cursus trigoniometrie, je passer en geodriehoek maar vanonder het stof want er staat een soort graadmeter op onze kalender. Zo mag KFC's eerste officiële wedstrijd van 2018 zonder overdrijven heten. Oudenaarde dat ligt, voor de “pietjes precies” of diegene die bij de les (3hoeksmeetkunde) willen blijven, vlak naast de snijlijn van de cosinus der zwaartelijnen van de niet zo congruente driehoek Gent – Kortrijk – Brussel. (allez tot het tegendeel bewezen wordt hé!)

De Schelde-stad wordt vanwege zijn schoon werelderfgoed unaniem erkend als de “Parel der Vlaamse Ardennen”. En van Parels weet ik, die krijg je niet zonder slag of stoot uit hun oesterschelp! En je moet ook geen parels voor de zwijnen gooien! (Mattheus 6.7) Vertaald naar voetbaltermen betekent die bijbelse uitspraak zoveel als “Schoonheid is slechts een bijprodukt voor een goed team.”

Oudernaarde

Ons grootste voordeel in deze partij is het feit dat de regels van Simpson ( helaas met “o” in de naam en zonder baard op de man ) de driehoeksmeetkunde bepalen. Daarom durf ik (na niet zo wijs beraad) toch wel te stellen (dat volgens de 5de axioma van Euclides die een collissie voorspelt … euh... ) kortweg; 2 ploegen die aan mekaar op minstens 2 gelijkaardige fronten gewaagd zijn, zullen onherroepelijk met mekaar botsen! Voetbal is simpele wiskunde hé ! Of is het eerder fysica en scheikunde? Ik twijvel wel tweens.

Stefan Leleu

Iemand waarvan ik zeker weet (bewijslast gevonden in oude (voetbalschoenen) fotodoos) dat hij wel een verband ziet tussen voetbal en wetenschappen, in't biezonder met chemie (dat spel met molecule(n)) is T1 Stefan Leleu van KSVO. Ja da's dieje kappetein van die kopbalgoal in de elfste minuut van de finale van de Beker Van België in 2006 voor die eerste klasse – seizoensrevelatie Zulte-Waregem. Met een EUFA-lotje tot gevolg! Das een soort van voetbalvoorloper van de Euromillions.

Als speler (verdediger!) trainde hij onder andere onder Franky Dury, Regi Van Acker en Henk Houwaart. Trainers met onmiskenbare palmaressen. Daar gaat hij zeker het “teenentander” van opgestoken hebben. Leleu staat sinds 2008 onafgebroken aan het roer van de ...snek/drakkar/knarr?.... Euh bootje dus ... bij de Oost-Vlaamse “Vikingen” en verzekert al tien jaar een standvastige stabiliteit. Tijdens de heenronde werd zijn team de best scorende thuisploeg van de reeks! 22 treffers. Ze slikten slechts 5 goals in eigen huis en tijdens deze campagne hielden ze zes keer hun netten schoon! Enkel tegen Hamme en Knokke verloor het thuis (steeds met het kleinste verschil). Maar hun rooftochten brachten pover puntengewin op.

Dat is een euvel dat ons niet onbekend in de oren klinkt maar waar ik wel een logische verklaring voor gevonden heb: de stelling van Dr. Tiegaardt! Das een Duits differentiaaldokter in de driehoekologie. Hij stelde vast dat wanneer in een strijd tussen 2 waardige opponenten de factor geluk + vorm van de dag + tactische bepalingen geen doorslag geven, de op zijn eigen terrein spelende zich op de winstverhouding 48% ( win) 26% (draw) 26% ( loss) kan beroepen. Ik durf er op wedden (meer dan het gebruikelijke zakske chips) dat gokkantoren die regel ook kennen! En toepassen!

Geel-zwart start dus formulegewijs als favoriet! De goalgetters voor KSVO, met elk 8 stuks op hun teller, zijn Elimane Coulibaly en Olivier Verstraete. Ook Dempsey Vervaecke (4) en linksback Jochen Van Waeyenberghe (3) staken er elk al enkele weg. Vanachter beheersen ervaren rotten als Dieter De Wilde, Klaas Van Den Bossche, Daan Van Ghijseghem en Jochen Van Waeyenberghe bijna alle slimmigheidjes van het defensieve vak. T'zal aan ons zijn om te polsen of ze ook alle mogelijke valkuilen kennen! En zelf niet in de val lopen want het spreekwoord zegt: “wie een gat graaft voor een ander....gaat zelf aan het poepje ruiken.” Dit gezegd(e) zijnde kom ik automatisch terug op het onderwerp: het openen van een Parel uit zijn schelp. Het is namelijk de sluitspier van de oester die maakt dat de schelphelften zich openen! Boodschap: met het mes tussen de tanden, het glibberige geval vastzetten, het oude eigenaardige slot zoeken, ferm steken en krachtig wrikken om de opening te forceren.

Spitsbroeders Coulibaly en Wantens mogen deze wedstrijd “op't gemakske” op de voorlinies van de zittribunes plaatsnemen want die zitten met een “geel geboekte” schorsing. Dus denk – en maintenance werk voor de Oostvlaamse oefenmeester. Nu ja, als verzekeringsagent zal hij wel vaker een risico-analyse maken. Toch kan hij maar beter een blauwe overall bij de hand houden want hij gaat in deze periode geregeld mogen sleutelen. Net als in de heenronde start geelzwart met een lood (meer dan 44 Ton) zwaar programma (Dessel thuis – Knokke (U) – Seraing (T) – Deinze (U) – Heist (T) …).

Ik houd dus wel in het achterhoofd dat als we de geelzwarten bij hun thuis slim, sluw en gevat aanpakken we ze stimuleren om nog feller en verbetener voor de dag te komen op hun volgende verplaatsingen. Dat zou ons niet slecht uitkomen! Volgens Hagar, Ragnar en Wicki ( mijn drie eiige Scandinavische driehoekslapjeskatten) op termijn zelfs een win-win situatie voor beide teams. “Dus Gefter mö e Lap oep!” Trouwens die pluizige pezerikkenpoezen geloven mijne uitleg niet (“Klopt van geen ka(n)tten – Maak dat de kat wijs- Wat ne poëzie man”) en blijven erbij dat Dessel voor winst gaat: “Kat in bakkie – dat valt wel op zijn pootjes – ze passen er wel een miauw aan”.

DESA

 

Goed nieuws, iedereen is fit en er zijn geen geschorsten! De kern van trainer Patrick Witters zal dus bestaan uit: Kustermans - Arrazola - Smet - 'Turbo Toon' Lenaerts - Remen - Vosters - Breugelmans - Tilburgs - Janssens - Baeten - Vansimpsen - Yagan - Gerits - Njengo - Rosario - Efekia - Ofori - Peers - Jutten