Begin december vorig jaar bekampten de 2 groenwitte teams mekaar al eens. Jari Breugelmans speelde toen zijn 100ste officiële wedstrijd voor Dessel Sport en de bezoekende Sint schreef het op in zijn “Heilig boek”.

Juist ja , op de bladzijde waar nu ook die “400” van onze kapitein en clubicoon Wouter Vosters staan. Die 2 mogen volgend jaar zeker hun (voetbal)schoentje zetten! Chapeau gasten! Na 90 minuten stond er een “1 – 1”- gelijkspel op ons scorebord. De derby leidde tot teleurstelling in beide kampen. Spijtig want de match op zich was helemaal niet zo slecht. Alleen kreeg door de puntendeling de Desselse thuisreputatie een deukje (onze keeper zijn knie ook!) en leider LSK tuimelde naar de 3de plek in de rangschikking.

Dsc 4891

Titelpretendent Lommel ging door een moeilijke periode. Door de “sportieve dip” en de stressvolle media-heisa errond ging de ploeg door een “emotionele rollercoaster”. Er zaten kapers op de kust en ééntje ('t zwaantje) hees ( is heistte ok goe vloams?) zich zelfs naar de top van de “amateur-berg.” De Limburgers hebben ondertussen wel orde op zaken gezet: de “pole-position” weer overgenomen. Dat is het minste wat je van een ploeg met prof-statuut en het met voorsprong het grootste budget van de reeks mag verwachten. Al biedt dat allemaal geen enkele garantie wanneer het sportief en mentaal niet van een leien dakje loopt. Ook na de recente reeks (5 keer winst) lijkt er nog steeds een flinke portie nervositeit in de catacomben van het Soeverein Stadion rond te spoken. Het“geroezemoes” in de wandelgangen blijft hoorbaar aanhouden! Pas na deze “maand van de waarheid” voor Lommel (na de toppers tegen Knokke – Dessel – Deinze – Heist) zal er licht of duisternis in de tunnel zijn.

Twee-derde van de reguliere competitie is afgewerkt (maar de groe-e-te klok tikt genadeloos verder) en er liggen nog altijd kapers op den berg! Er blijft voor onze buur inderdaad, nog altijd, heel wat op het spel staan. Wil Lommel zijn investeringen laten renderen, zijn “kampioen – en promotie” ambitie waarmaken, dan volstaat maar één ding. Winnen! Alleen winst in eigen huis is goed genoeg om een veilige puntenmarge aan te leggen. Alleen winst volstaat om een nieuwe negatieve spiraal van twijfels, kritiek en speculaties onder het deksel van het potje te houden. Het moet nu stilaan gebeuren want er is steeds minder ruimte en tijd over. De bal en de druk ligt in het kamp van LSK.

Wat er ook uit de bus komt, er gaat ongetwijfeld altijd wind door de hoge bomen waaien aan de Gestelsedijk. Iets waar de Lommel-kern vatbaar en gevoelig voor is. Maar misschien heeft coach Tom Van Imschoot daar wel een “plan B” voor klaar liggen? Wie weet! T1 Wouter Vrancken had er volgens eigen zeggen geen toen hij LSK eind oktober verliet. Hij verliet de “mallemolen” maar plots viel er toch “een stabiele omgeving” uit de (Kortrijk) kast, zo blokletterde de lokale krant. Verrassingen zijn nooit ver weg in't voetbal!
Maar er zijn ook vaste waarden. In de Lommelse A-kern zijn er 11 namen die je vaak terug ziet in het basis: Clepkens, Scheelen, Neven, Ruyssen, Cauwenberg, Deferm, de Bruyn, Swers, Din Sula, Gueroui en Brebels. Toch is de kans groot dat er aanpassingen zijn want rond de kerstperiode evalueerde de coach, het bestuur (en zelfs de bekendste Limburgse krant – dat onderstreept toch wel het “Belang” dat men er aan hechtte) de gang van zaken. Het verdict van de analisten was zwaar. Wat stond er op dat team-rapport: “Wanneer het niet vlot loopt, heeft LSK nood aan “complete voetballers”, aan creatieve en bedreven doorzetters, aan “stressbestendige” rotsen in de branding.” Amai, da's een straffe uitspraak. Die roept serieuze bedenkingen op over het vertrouwen in mekaar.

Via de uit blessure terugkerende Valcke en via wintertransfers Henkens, Santermans en Azevedo hoopt men nu gericht voor alle linies een gepaste huurling (met het juiste profiel!) in dienst te hebben. Meteen is er ook de verhoopte vernieuwde concurrentie om iedereen scherp te krijgen. Dat die preventieve (niks aan het toeval overlatende) maatregelen een hoop kosten meebrengen is nogal wiedes. Maar er is ook wat “ballast” overboord gekieperd zodat het schip geen (financieel) slagzij maakt.

Ja ...als je al de berichtgeving rond de Lommelse A-kern (niet enkel die op de sociale media!) op een rijtje zet, dan besef je pas goed in welke “oase van rust” KFC zit. Dat geeft ons de nodige ademruimte om vrank en vrij te voetballen. Zelf zou ik me niet meteen prettig voelen in een snelkookpan die bij het minste en geringste begint te pruttelen! Of zoals Zinne Zidane het in zijn nieuwste boek zo schoon zegt: “Emotie en drama is zelden een goede raadgever of mo(e)tivator maar het maakt het voetbal menselijk.” Ach ja, laten we ons maar focussen op de sportieve clash tussen 2 echt wel goed voetballende teams. En dus maken we graag die korte verplaatsing voor wat gegarandeerd weer een plezierige pot voetbal wordt. En wie weet...zie ik je daar wel. Allen daarheen.

DESA

Koh Mook

Morgenavond moeten we het stellen zonder Remen, hij kampt vanuit de vorige match tegen Dender met een scheurtje in de kuit. Vosters is ook out, hij is ziek en niet fit genoeg om morgen te kunnen spelen. Voor de rest is iedereen er gewoon bij.

De kern zal vooralsnog dus bestaan uit: Kustermans - Arrazola - Smet - Lenaerts - Haagen - Breugelmans - Tilburgs - Janssens - Baeten - Vansimpsen - Yagan - Gerits - Njengo - Ofori - Jutten.