Verslag R.Châtelet - Farciennes SC  –  KFC Dessel Sport (12 Nov 2017)
 
Onze kapitein wint de toss bij Ref Willems zodat we wind af richting Samber mogen beginnen. Voor de gelegenheid zijn de geel-zwarte tenuetjes uit de kast gehaald. De “Wolven” zijn de groenwitten tussen de lijnen. Bij ons staat de ploeg van vorige week op het veld. T1 Frédéric Stilmant zet met Lambert en Charlier een brok ervaren duel – en loopkracht op zijn middenveld. Christy Mazinga start in de spits. 
 
Farciennes 9a
et compacte moerasveldje ligt er ogenschijnlijk goed bij. Beter dan ik verwacht had maar het blijft de moeilijkst bespeelbare grasmat van onze reeks. Dat is wennen! Een rommelig begin is het gevolg. Enkel een voor onze kooi voorbij zoevend schot van Afflisio (5”) en een geplukte voorzet van Vosters (7”) raken in de zestien. Mike Smet en Kevin Janssens lijken als eerste de aanpassing aan het terrein te verteren en zetten dat om in een vlotte combi die Gerits in schootsstelling brengt. Binnenkantje voet vertrekt de bal ver vanuit de tweede lijn. Gedragen door de bij wijlen felle rukwind verdwijnt het leer over de kooi richting rivier. (12”)
 
Loopwonder Ladrière tracht tweemaal na mekaar over de linkerflank te gaan. Telkens blokt Remen hem perfect de toegang. Mazinga raakt op kracht wel aan onze achterlijn maar zijn voorzet suist onbehouwen voorbij. (15”) Bij zijn tweede poging richting ons doel gaat hij veel te gemakkelijk liggen. Daar trapt niemand in! 
 
Ben Yagan tovert wat later een knappe individuele aktie uit zijn sloffen waardoor hij links de rechthoek binnen raakt. Een swingende “kap en trap” die via de vuisten van keeper Aromatario tegen de lat tutst. (27”). Dessel drukt door met 2 hoekschoppen op rij. Bij die eerste probeert Tilburgs de afvallende bal met het nodige technisch vernuft weer richting pak te brengen. Een sublieme verrassende dribbel die helaas slechts een nieuwe corner oplevert. De tweede hoekschop belandt via het hoofd van Lenaerts centraal voor het groenwitte “benenbos” dat voor de wolvenkooi staat.
 
De Karolingers beginnen nu ook figuurlijk nattigheid te voelen. Op slinkse wijze trekken ze de pezeriken beetje bij beetje weer in het duelleerwerk, iets wat de “Wolven” liever doen. Onze gasten gaan mee in het “elkaar irriteren” verhaal. De “extra - onsportieve” onrust in de tien minuten voor de rust zorgt voor 4 gele kartonnetjes ( o.a. voor de al op scherp staande Tilburgs en Gerits – lees: beiden zullen geschorst zijn voor het volgend duel ). Maar erger nog. Het Dessels ritme dat zo moeilijk op gang kwam en dat eindelijk begon te lo(p)(n)en, stokt hierdoor volledig. We laten ons onbedachtzaam en blind meesleuren in het mentale Waalse “mind-fu...llness”game”! 
Tussendoor valt een vrijschop van Ladrière in het carambole-park voor onze kleine bak. We winnen de kluts. Mazinga schiet meteen nog ééntje links een half metertje langs en Ladrière doet iets identieks aan de rechterzijde. Wanneer het opgenaaide pak door de catacombe-trechter naar de kleedkamers afzakt, escaleert het irritatie-spelletje tot een ware clowneske cowboy toestand. Gelukkig zijn er nog stewards met een“Gentlemen control yourself”-instelling. Hopelijk bedaren de gemoederen wat tijdens een scheidingskwartiertje.
 
Lenaerts incasseert een flinke houw op de enkel wanneer Mazinga de debatten opnieuw opent door op links flink door te gaan. De ruimte aan de eerste paal zit dicht en Kustermans rapt op. Lambert en Vanderbecq verhogen centraal de druk voor de “Wolven” maar slagen er niet in om de dieptepassen goed af te leveren. Jari Breugelmans kan het tij keren. Hij zorgt voor de donderslag bij heldere hemel! Zijn vitesse uitbraak over de flank met dito vlijmscherpe dribbel aan de rand van de zestien blaast de Henegouwse defensie als een kaartenhuisje in mekaar. Yagan staat daardoor super eenzaam geposteert om de assist van Jari éénvoudig binnen te tikken. 0 – 1 (54”). 
 
Trainer Stilmant ( Ex KVO-speler ) gooit meteen een lichtvoetige dribbelaar bij op de mat. Iemand met ook een individuele aktie: Mvulubundu. Maar voor die aan de slag kan, ziet hij van aan de zijlijn hoe Smet een voorzet ver naar de tweede paal stuurt naar Kevin Janssens. Kevin kan niet genoeg bij het leer. In de tegenaktie bereikt Vanderbecq de achterlijn en legt terug op Mazinga en de frisse invaller. Mvulubundu's schot verdwijnt via een geel-zwart been in corner.
Aan de andere kant leidt een ronduit slechte terugspeelbal naar een flat(t)erende 0 – 2. Keeper Renato gaat “comedy-capers”-achtig in de fout. Een wakkere Ratko Vansimpsen zit op vinkenslag, gaat er vandoor met het leer en duwt zijn derde treffer van het seizoen in de lege kooi. (68”) 
 
Onze doelwachter is wel gefocust en toont hoogstaand reddingswerk op de Henegouwse voorzet die volgt. In de andere richting knutselen Gerits en Janssens zich voorbij de zijkant zodat Yagan de bal klaar kan leggen aan de baklijncirkel voor Tilburgs. Die plaatst een lekker uitgemeten zwevertje niet ver van de rechterkruising. Wie denkt dat de match gespeeld is komt bedrogen uit. Het spel gaat vlot op en neer. De vrijschop van Julien Charlier wordt met het hoofd verlengd en dwingt Kustermans tot de “Safe van de match”. Wim's mega-redding volstaat echter niet om het gevaar te doen wijken. Mvulubundu bemachtigt de bal en drukt af. De paal brengt redding.(75”)
 
Coach Stilmant voelt perfect aan dat er nog iets te rapen valt. Hij stuurt ervaren targetman Lorenzon en gretige jongeling Walbrecq het veld in. Hun frisse inbreng en de keuze voor een 3 mans defensie gaat zeker het nerveus en paniekerig verdedigend Dessel nog zwaar beproeven. Kapitein Mucci gooit een kick-and-rush bal naar Lorenzon, die een tikkertje geeft op de rebound en zo Mvulubundu op weg zet. Deze gaat rond onze doelman en legt beheerst de aansluiter tegen de netten: 1- 2 (83”)
Vijf minuten later hetzelfde scenario: een lange bal naar Lorenzon die de gelijkmaker voor Vanderbecq schuift. Deze zoekt de uiterste hoek en vindt daar de 2 – 2. (87”) 
 
Leo Njengo krijgt nog net genoeg speeltijd voor één kansje: Kevin Janssens stuurt hem diep op de flank. Leo komt naar binnen, twijfelt even: door gaan of kap, kapt en tracht het leer rechts in de haak te zwieren maar stuit op de keeper van de Karolingers.
 
Synthese: De rode lantaarn ge(mis)bruikte provocatie als een rode lap op een stier en we liepen “Bocelli / Charles en Wonder” blind in de mentale val. Dat hebben we niet nodig want we kunnen blind vertrouwen op ons hoger ritme met verfijnder voetbal, ook op een slecht bespeelbaar veld. We mogen ons niet laten meeslepen door andere dingen! Onze volgende tegenstander kent ook iets van het mentaal bespelen van zijn tegenstander. Be prepared and overcome.