Aalst toont direct zijn gretigheid, zijn tanden: Klaas De Rock breekt uit en Mbayé komt een halve schoenmaat te kort op zijn diepe inspeelbal. Aan de andere kant slaagt Thomas Jutten erin de afgedwongen hoekschop door te koppen. Het leer schuift ongevaarlijk tussen Vansimpsen en doel door. 

Falco Geenens toont ons hoe je van een ingooi een directe voorzet en dus een “prima aanvalswapen” maakt. (sapperdekrieken wat gooit die ver!) Wim Kustermans plukt. Iets later liggen Heymans en Vansimpsen tegen de mat: kop tegen kop in het duel. Onze verzorger Mark flitst uit zijn startblok en wint het sprintduel voor de blessure behandeling. Een pres(en)tatie(f) voorbeeld voor de spelers. We lopen wat achter de ….(feiten / “Ajuinen” / tegenstrever) aan.

Het eerste kwart verloopt voor beide teams rommelig, tempo – en kansloos. Het hobbelige veld in het Pierre Cornelis Stadion kan als “verzachtende omstandigheid” ingeroepen worden, maar daarmee is niet alles gezegd. Op het kwart, de eerste kans voor groen-wit: Kevin Janssens speelt in op de opgerukte back Mike Smet. Hij strooit de bal meteen naar de 5,5 waar Thomas Jutten boven zijn man uittoornt. De kopper verdwijnt boven de dwarsligger. Aalst riposteert wat later (21”): Targetspits Mbayé kopt door naar De Rock. Remen en Vosters zetten samen druk. Kustermans is als eerste bij de voorzet. Dit had de thuisploeg beter kunnen uitspelen.

Net voor het halfuur probeert Dessel al counterend. De falende korte passing in het middenveld nekt onze omschakeling. Weg momentum! Dan maar halflang proberen denkt Ruben Tilburgs en hij steekt hem links in de ruimte voor Jari B. Die legt terug op Thomas Jutten. Hij probeert nog te kadreren met een krakend schot. De Neve zet er zijn been voor. Tilburgs kan de afvallende bal na de corner bijna richting Aalsters doel zwiepen. Erover.

Aan Aalst nu. Een zwart-witte vrijschop valt tussen het pak en kort voor ons doel. “HOT HOT HOT” voor onze kooi. Haagen is het meest alert (die zit wel al in zomeruur!) en werkt weg. En weer Aalst die via de inschuivende De Coninck Mbayé de bal laat voorbrengen. Cédric Mitu kopt netjes naar de hoek – Kustermans heeft een knappe reactie in huis. Maar moet zich reppen om in een tweede tijd de rebound van De Rock te klemmen. En weer Aalst. Zowel Mbayé als De Man zoeken een opening in de flanken. Ze raken een flink stuk op onze speelhelft maar stuitten keer op keer op Haagen. De offensieve intenties van de “Ajuinen” worden beloond. Eerst knalt de Man nog uit de tweede lijn op het Dessels blok (39”). Maar dan zet Van Hoevelen Mbayé met de rug naar doel in de zijrand van onze 16. Hij draait richting achterlijn, Remen is net te laat in het duel en haakt Ibrahimi. Een strafschop is dan ook het enige logische en terechte gevolg. Dat vindt ook Ref Brinckman. De Rock (dat is nummer 14 ja ) legt aan voor zijn 14de treffer van't competitieseizoen. Klaas stuurt onze Wim de éne hoek in en schuift de bal grondscherend naar de rechterhoek. En ook op het scorebord schuift er wat: 1 – 0 voor de thuisploeg. (40”)

“Oiljst” borduurt verder op zijn elan. Heymans nog met een stuitende “header” na hoekschop (43”). Onze goalie pakt. Net voor het rustsignaal kruipen De Coninck en Mitu door de buitenspelval met een leuke give & go (1-2) maar de aanvoer dwaalt voorbij de Desselse kooi. Een sterk laatste kwartier voor zwart-wit en “Den Iendracht” mag verdiend gaan rusten. Wij moeten flink herbronnen (Spa(rein!)) want we halen ons niveau niet vandaag!

De eerste kans na de appelsientjes is voor Dessel: kapitein Vosters en Gerits schuimen over de zijkant en raken door het middenveld. Jari krijgt de assist en pegelt voorlangs. Ratko is iets te verrast of was het te ver af? (soms moeilijk te zien en in te schatten vanuit de tribune). Ruben Tilburgs verlaat het veld (50”). Het ziet er niet goed uit. Een hard contact op de enkel in het tackle-duel met Mbayé. Leo Njengo komt in en Kevin Janssens zakt in. En hij is meteen de volgende die een charge te verwerken krijgt. De Man komt te laat, gaat driest door en schopt hem van zijn sokken. Ref Brinckman trekt geel. (55”)

Groen-wit zoekt de aansluiting. 3 Desselse corners leveren niks op. Aalst verdedigd prima op de stilstaande fases. Jutten kan nadien de ingooi van Smet naar de 5,5 droppen. Leo Njengo klimt en probeert een kopbal naar de linkerhoek te duwen. Over. Dan weer Vosters met een voorzet. Thomas probeert het leer krachtig naar rechtsbeneden te koppen. Devriendt is paraat. Klemvast. Iets later: Leo wriemelt zich tussen 2 man in de 16 maar nr3 is er teveel aan. Mitu met weerwerk voor SC, zijn inzet raakt net niet bij Mbayé. Meteen de laatste actie van Cédric M. want Diarra komt hem vervangen. Nicolas Gerits pakt flukse Mbayé die langs de lijn spurt. Geel is zijn deel (76”) Falco Geenens zit goed bij de inbreng van De Rock. Hij knikkert maar net langs.

Ook Dessel wordt in extremis beloond voor zijn sterk kwartier. Remen trapt een stilliggend balletje centraal naar de 16, Vansimpsen met een “fake”, Van Hoevelen verrast en eronderdoor, één bots en zo staat Jari Breugelmans verassend oog in oog met ...patat ...de mach 3-streep (das Warp-speed voor de trekkies!) hangt al in de linkerkram: 1-1 (77”). Keeper Devriendt staat perplex – heeft hij die SS20-raket ooit zien afkomen?

Baeten wisselt met Jutten (81”) en die zet Leo Njengo tegen de lijn. Ook de derde goede voorzet van Leo vindt geen groen-witte afnemers. Onze captain vergrijpt zich aan de doorgebroken Ibrahimi Mbayé (duidelijk truitje trek) en mag vroegtijdig naar de catacomben. Rood (84”). Een tiental minuutjes nog? met zijn tienen. “As da ma goe komt”. Prompt wordt Vansimpsen opgeofferd en brengt onze coach Lenaerts in. Lusala vervangt De Man voor Aalst. De Rock zijn mooi volleyschot in de slotminuut wordt al even subliem door Kustermans uit de linkerhoek gehaald. Dessel trekt het gelijkspel over de streep met een mannetje minder.

Samengevat = Aalst timmert collectief en gedreven verder aan zijn goede reeks en levert met “Mbayé” de man van de match – de “Ajuinen” zijn mijn inziens de morele winnaar. Dessel is slechts één kwartiertje licht dominant, da's te weinig! We bleven ver onder ons normaal niveau. Op de terugreis met de supportersbus is de “off-day” en mogelijke gevolgen van Ruben zijn blessure het onderwerp van gesprek. Laat ons hopen dat het wat meevalt. 

DESA