Een kleine sneeuwvlaag op de reisweg tussen Etalle en Virton (leste 20km van de route) houdt de doorgewinterde Kempische supporterbus(jes) niet tegen. We waren goed voorbereid en zijn op tijd vertrokken. Ook de Virtonese “Greenkeepers” hebben niets aan het toeval overgelaten: het terrein is speelklaar. Wel keihard en glibberig dus zal't geen sinecure zijn om hier mooi voetbal op de mat te leggen. De lijntjes worden nog even rood gekalkt en een oranje bal ligt op een “pupiterke” klaar. Toon Lenaerts gaat effe voorzichtig voelen aan het oranje ding. Wim Kustermans kan zich echter niet bedwingen en wil zeker zijn....bots,bots,bots. Ja, de Wim neemt alle twijfels weg: dit is ne officiële bal!

 

Vtdsp

Vosters en Remen zijn van piket (tijdig hersteld) en nemen plaats in onze verdedigingsgordel. Thomas Jutten zet zich op de 10. We spelen in't geel-zwart (dus geen camouflagekledij zoals ik had verwacht... of dachten ze dat Virton in de woestijn lag? Hmm). Groenwit start (Virton dus) en zorgt meteen voor een heet standje voor de Desselse kooi. Alex Arenate duwt centraal het leer voor de voeten van Mehdi Lazaar die vanuit randje 16 de eerste prik uitdeelt. Wow! Zijn we wakker?

Ja hoor. Direct stuurt Tilburgs met een steekbal Smet de hoek in. Corner! Jari (?) dropt de hoekschop netjes op kophoogte aan de kleine baklijn. Onze kapitein duikt (stealthgewijs – want ze hebben hem nooit zien afkomen!) tussen Fall en Anguilli en buffelt het leer krachtig tegen de netten. 0 – 1 (3” Wouter Vosters). De thuisploeg wordt “koud gepakt” zoals dat heet. Ook op de tweede stilstaande fase voor Dessel is dat zo. Jutten krijgt een tik op de kruin van zijn kop... Jari legt aan voor de vrijschop en zwiept het ronde ding midden voor't aanstormende pak. Met een sublieme deviatie van Turbo Toon's rechterhak dwarrelt de 0-2 (7”) langs de linkerstaak binnen. Geordan Dupire moet zich alweer omdraaien. Lenaerts geniet zichtbaar van zijn eerste treffer. Het is hem van harte gegund. Na 10 minuutjes ligt er al een flinke plooi in deze match. De Luxemburgers hebben nu alarmbellen gehoord.

Via Vaccaro probeert het van op links Angiulli af te zonderen. Die krijgt de aansluitingstreffer aan de voet maar besluit te gehaast een metertje over. (12”) Dat was een flukse aanval maar de Gaumse afwerking faalt. Smet wil ze niet zo makelijk weer over de flank laten komen, biedt weerwerk, maar loopt zo tegen een geel prentje van Ref.Boeur. (Oeps weer puzzelwerk voor volgende week!). In deze fase van de wedstrijd ontpoppen onze beide goalmakers zich ook tot defensieve “kop” rotsen. Goe bezig! Ja t'is nodig want kapitein Samuel Fabris leest zijn gasten de levieten; “Attentif!” (vrij vertaald – let op!) En Virton knokt zich terug in de “Ga(u)me”. 

Rond het halfuur (27”) stoten onze jongens nog eens door. Ruben Tilburgs (moet ik nog vertellen dat hij alweer volle bak ballen aan't recupereren is?) passt naar de flank waar Jari op snelheid zijn mannetje in het sneeuwstof doet bijten. Hij legt diagonaal terug op de aanstormende (aanglibberende) Thomas Jutten. Hij tracht in één tijd te kadreren. Iets wat net iets te moeilijk bleek in deze omstandigheden (veld-snelheid-ruimte). Maar een mooie aktie en dito poging.
Smet en Breugelmans dwingen voor rust keeper Dupire nog met een prima inswinger (30”) en schuiver op de knieën (34”). Toch zijn het vooral de misverstanden (mindere passes en controles) in beide ploegen die de wedstrijd nu tekenen. Voor Excelsior duikt Angiulli nog onder de te hoge voorzet van Vaccaro (37”) en zo slibberen we richting rust. Laatstgenoemde heeft wel chance dat hij zomaar kaartloos wegkomt voor zijn natrap op onze benjamin Baeten. Dit verdiende de kleur van de lijnen! Rood.

We pauzeren vandaag met een mooie 0-2 voorsprong. We kunnen opgelucht ademen en genieten van een warm drankje. De buit is nog niet binnen maar't ziet er niet naar uit dat we dit nog gaan weggeven.
Hery, de jongeling die Arenate vervangt, tracht vanuit de kluts voor te trekken. Onze verdedigers zijn paraat. Keeper Dupire zorgt voor meer furore wanneer hij aan zijn eigen doelgebied enkele van onze veldspelers gaat dribbelen om de bal te ontzetten. “Putain – Dedieu – ...”, het zijn maar enkele van de krachttermen die hoorbaar uit de tribune van de thuisploeg komen. (zijn dat namen van spelers waar de keeper moet naar passen???). Gretige krijger (verdiend ook wel een pluim) Vaccaro krijgt dan uiteindelijk toch een kartonnetje wanneer hij te driest bij Jari in de benen duikt. We waren net prima opweg naar een overtal situatie voor Dessel op de Gaumse helft. Aanval ontregelt.

Op het uur toveren Yagan, Baeten en Jutten één van de leukste acties van de dag te voorschijn. De streep van William gaat voorlangs. Er zitten helaas geen witte konijntjes meer in de toverhoed. Wel nog wat magie. Thomas doet er wat later nog een draai-zwiepend schot bovenop, maar die verdwijnt in de Houdini-grijpers van Goalie Geordan. Aan de andere zijde pakt Vaccaro uit met een verrassende knal vanop 25meter. Iedereen verwachtte dat hij het spel naar links ging verleggen en wordt tegenvoets gepakt. Op deze roetsjbaan kan je dan onmogelijk nog wat terugdoen. De 1 – 2 is een feit.(69”)

William Baeten haalt zijn kopieermachien boven om voor ons op eenzelfde manier een derde treffer te maken maar de Virtonese doelman staat pal. Jari B. mag gaan rusten, Leo Njengo komt in.(72”).Terwijl ik in “mijn op het spel staande baard” frunnik, lepelt Tilburgs (na alweer een balafpakmoment!) het leer voor Ratko Vansimpsen's voeten. Kap, draai ...jup binnenkantje zijnet. Ja mijne baard moet eraf! Of....oh de vlag! Minpuntje: Off-side. Lichtpuntje: knappe afwerking.

Virton blijft fervent meedoen. Misschien dat de score in Dender – Berchem meespeelt. De gevreesde barrageplek is in zicht met deze 1-2 tussenstand. Tijd dan om onze Waalse troef op tafel te leggen: Nicolas Gerits lost Thomas Jutten af. Het is de andere wissel die zich laat opmerken; Leo dribbelt zich voorbij 3 man de 16 in. En levert een schot voorlangs af.

Vervolgens is het alle hens aan dek want het Virtonese slotoffensief is begonnen. T1 Samuel Petit moet vanuit de verre zijkant coachen want is door de Ref naar de tribunes verwezen. Ratko kopt er eentje weg aan de eerste paal, Wim moet boksen en botsen, Kurt Remen (onopvallende maar zeer degelijke match!) en Toon Lenaerts nemen de rest van de Gaumse kick-and rushes voor hun rekening. Het blijft 1 – 2.

synthese = positief / 100% doeltreffendheid in de eerste 10 minuten op stilstaande fases. = Resultaat 3 punten. De breedte van onze kern, de grinta en vista van de gasten laat toe dat we de afwezigheid van 3 basisspelers waardig kunnen opvangen worden ook in moeilijke omstandigheden. Onze groenwitte tenuekes zijn nog proper voor de volgende thuismatch tegen ASV Geel. En als ik slim omga met de duivelse dessel uitdagingen bestaat er een waterkans dat ik toch nog ne ZZ-top baard ga kweken.

 

DESA