Desselse Geschiedenis

91 jaar jong .....

Over de eerste voetbalschreden, die tijdens de eerste wereldoorlog van 1914-1918 werden gezet , en zelfs over de periode voor en onmiddellijk na de officiêle aansluiting op 6 januari 1926 bij de K.B.V.B., vond men geen gegevens meer terug. Over het clubleven en de sportbedrijvigheid sinds het einde van de tweede wereldoorlog (1940-1945) is de dokumentatie meer als voldoende dat het redelijk eenvoudig was om dit overzicht samen te stellen.

Wanneer te Dessel voetbal wortel schoot, is moeilijk te achterhalen. Wel kan er met zekerheid gezegd worden, dat er tijdens de 1ste wereldoorlog (1914-1918) reeds gevoetbald werd in ploegverband in ons dorp.

Een eerste en tweede elftal traden aan onder de naam ALBERTA - De voetbalterreinen uit die tijd kon men vergelijken met" gerooide aardappelvelden", er werd gevoetbald in primitieve omstandigheden. Het voetballen stond nog in de kinderschoenen...., maar het ging, zo goed en zo kwaad als het kon en men beleefde er plezier aan.

De voetbalterreinen uit die tijd kon men vergelijken met" gerooide aardappelvelden", er werd gevoetbald in primitieve omstandigheden. Het voetballen stond nog in de kinderschoenen...., maar het ging, zo goed en zo kwaad als het kon en men beleefde er plezier aan.

6 januari 1926 vormde een mijlpaal in de geschiedenis van de club. Op die datum bekwam men de aansluiting bij de K.B.V.B. onder het stamnummer 606. Bij de officiêle oprichting en aansluiting viel de naam ALBERTA weg en opteerde men voor de naam van de gemeente "FC DESSEL SPORT" was geboren. Dit klein bloedje, dat toen met een GROEN-WITTE sluier in de wieg werd gelegd, is thans reeds een stevige 90-jarige geworden. De negen man sterke bestuursploeg van bij aanvang zullen nooit gedacht hebben dat het zo een vaart zou lopen.

HIERONDER 'WAARSCHIJNLIJK' HET EERSTE REGLEMENT VAN ONZE CLUB

HET EERSTE CLUBBLAD UITGEGEVEN OP 7 JULI 1975, WIE KAN HET ZICH NOG VOOR DE GEEST HALEN? VANAF NR 8 IN DE KLEUREN GROEN EN WIT

ERE-VOORZITTERSCHAP VAN DE CLUB VOOR DR. MARC BLANCQUAERT

Op de algemene vergadering van zondag 5 juni 2016 zette voorzitter Willy Mermans dr Marc Blancquaert in de bloemen en verleende Marc Blancquaert hierbij het ere-voorzitterschap van de club. Hij schetste wat Marc Blancquaert heeft betekend voor de toekomst van KFC Dessel Sport. Proficiat Marc!

HIERONDER FOTO'S UIT DE OUDE DOOS (SEIZOEN '96-'97) ..... WIE HERKENT ZICHZELF NOG OP DE FOTO'S?Seizoen 1996-1997 - KFC Dessel Sport - Berchem Sport - 10 punten voorsprong op het tweede gerangschikte CS Verviers en 15 punten op nr 3 RC Mechelen. Het jaar dat Dessel de poort naar tweede klasse openbeukte. Dessel was toen reeds kampioen, want de afspraak was de haartjes eraf als we kampioen waren. Te herkennen op de foto's: Foto boven Davy Rynders aan de bal, lijnrechter is Peter Hermans, nu internationaal lijnrechter en samen met Frank de Bleeckere aanwezig op wereldbeker en Europese wedstrijden. Onderaan Luc Sterkx die doelman Chris Defre kalmeert. Met dank aan Luc Sterkx en Tony Lespoix voor de info.

Staande v.l.n.r.: Jef Ruts (verzorger) - Jos Joris - Freddy Daemen - Guido Vanbeylen - Toon Gijs - Ivo Daemen - Frans Verheyen - Lambrechts (manager) en Marc Loots

Zittend v.l.n.r.: Guy Cuyvers - Jos Weyts - Roger Vangool - Alex Staes - Gunther Gijs (zoontje van Toon) - Eddy Daemen - Kamiel Vandamme (speler-trainer) en Eddy Wouters (?)